Sunday, December 21, 2008

Nasik Lemak Solo Ride

Actually plan asal nak ride masa Krismas. Tetiba rasa macam nak makan nasik lemak Baling. Terus siap2, selongkar stor cari kneepad, mandi & siap2. Bagi panaih enjin lebih kurang, ckp kat mem, toksah mesej2 la.. sat saja p Baling.. beli nasik lemak.. then balik la.. terus aku jalan dari rumah menuju ke Baling thru Kuala Ketil. 1st time nak jalan jauh sikit bagi running GTS aku yang masih suci murni nih.. hehe

Ride punya ride, sronok plak tgk kampung org, rindu gila nak ride.. dah setahun pencen ride.. skali sedaq2 nampak batu tulis BALING. Aiseh.. telepaih la plak.. slow2 aku bagi signal.. pusin balik.. kena tgkp gambaq nih... Then setup tripod Manfrotto aku yang cukup muat masuk bawah seat.. lega sbb xpayah nak susah2 bawak mcm selalu ngan Ego tu... aku pun shoot seround dua... orang yang lalu lalang ushar semacam ja.. ni mana punya mamat x besa sampai Baling. hehe Lantak la..!

Then aku pun masuk pekan Baling.. pusin2 skit then berenti depan masjid baling.. ada dua gerai juai nasik lemak daun pisang & pulut sambal. Murah beb.. baru rm4.20, dpt 4 bungkus nasik lemak + 3 bungkus pulut sambal. Sekali lagi.. masuk bawah seat. Yippie.. hehe.. no wonder la Tokskoot rilek ja ride.. bawah seat luaih ooo.. hehe... Dah nak start enjin, tlupa, gmbq lum amik... amik kamera.... tembak gmbq brader2 jual nasik tmasuk la nasik2 yang atas meja tu...
Solo Ride™ #2 : Nasi Lemak + Pulut Sambal

Then patah balik, ingt terus nak balik masuk Hiway, balik bworth. Tetiba nampak signboard ke kiri, "Pengkalan Hulu".. hehe.. aiseh.. gemuruh dok ada lagi teringat insiden ECR2007 dulu, hati berbelah bagi tapi memandangkan nanti ECR2009 nak lalu gak sini, aku rasa gatai nak ilangkan phobia n lalu ke laluan peberet tokR...
So aku pun belok ke arah roundabout baling tu.. ke Pengkalan Hulu menerusi Gunung Inas.. Masa tengah dok naik tu nampak kemain lawa la plak awan.. siap ada ray of light celah2 awan.. kena berenti nih... teruih aku singgah kat RnR Gunung Inas, shoot lebih kurang.. then jalan. X berani berenti lama2..
Solo Ride™ #3 : Ray of Light from Gunung Inas

Turun dari jalan tu.. sampailah aku ke Pengkalan Hulu.. ehhh.. ada signboard laaa... kena amik gmbq.. berenti lagi.. haha...
Solo Ride™ #4 : Pengkalan Hulu

Sampai town TokMie, isi minyak kat Petronas wlpn rasanya minyak cukup lagi.. (ingt pesan Tok Mohoni hehe).. Then baca doa sekali lagi, dan bermula la aku lalu jalan yang menjadi igauan ngeri setahun dua ni.. layan kona lebih kurang saja, bawak x laju pun, cruising antara 60-80kmj tp kdg2 tu terbabas gak ke 100kmj.. turun bukit laa.. GTS ni rasanya mmg sedap berbanding Elegan sbb dia lebih berat, handling lebih mantap. Naik bukit pun x rasa tercungap2 sangat, kira ok la untuk aku. Aku layan kona pi balik pi balik.. skali sampai la Kg. Pahit... gulppp... nama ni mcm penah dengaq... betui la tu.. tmpat kawan kita mishap dulu... lalu kona tu, aku teringat balik ECR 2007, mmg malang x berbau kan.. Xpa la... finally sampai la aku ke simpang Gerik - Banding tu... Malas dh nak p Gerik, aku belok kanan... layan la jalan ni.. keta x banyak.. sonok toi.. then jumpak signboard ni lagi.. hehe..
Solo Ride™ #5 : Got Deer?

Then jumpak balik kona peberet yang aku penah amik gmbaq ngan tok Mohoni, yang ada view yang superb. Kat sini jumpa 2 photographers tgh tunggu sunset. Heheh xleh nak tunggu la.. aku shoot gmbq gepreng aku lebey kurang.. then exchange bisnes kad.. cabut...
Solo Ride™ #6 : Highway Gerik - Baling - Kulim

Finally on the way back, aku dpt satu satisfaction yang xtau nak describe, the final shot yang aku amik ni explains everything. Saiz gmbq ni mmg kecik sikit.. view full size kat flickr aku utk tgk keindahan ciptaanNya.. Dpt view sunset yang superb!! The best I've ever seen. Tgh bwk moto... jalan yang lurus, di hujung jalan.. matahari yang bulat memancar kaler oren dia.. adussssss...
Solo Ride™ #7 : Sunset OTW Home

Yang ni.. mastercard pun xleh beli.. hehe

Journey 250KM+-, dari rumah di SP ke rumah di B'worth, sampai rumah enjoy pulut sambal & nasik lemak... Satisfying!

Sekian. Sehingga ride Krismas ke ....................????

4 comments:

Emrank said...

perh layan blog la pulak hahaha
aku pun ada buat blog kono2 nak buat cerita life kat sini...tapi satu post pun blom buuat lagi hahaha

Sir Mart said...

Haha.. xler bro, website dah expired.. saja la buat utk kaver up.. malas nak continue hosting asik naik rega saja...

asfax said...

waa moto baru ka Mat? Ok tak moto nih ... aku masih ngan ex5 je. bleh kongsi skit info + downpayment + instalmentnyer he he

AHMAD RADHAFIZAL said...

Ok saja bro.. OTR rm9500. Aku byr downpayment ngan trade in moto aku ja.. hehe rm4K. Bulan2 Rm220.